Denna text är äldre än 6 år och kan innehålla inaktuell information.

Kerstin Olsson och Hillar Veiksaar från Gräsö Södra Skärgårds Intresseförening kämpar för nya parkeringsplatser och båtplatser vid Äspskär på södra Gräsö. Arbetet startade 2012 och en förstudie blev klar 2014.

De kämpar för bättre
ordning vid Äspskär

De när drömmen om att få ordning och reda vid Äspskärs brygga på södra Gräsö. Kerstin Olsson och Hillar Veiksaar från Gräsö Södra Skärgårds Intresseförening, är några av dem som driver frågan om fler parkeringsplatser och nya båtplatser.

Äspskär är utposten för många som vill ta sig ut i skärgården söder om Gräsö. Idag råder mer eller mindre vild parkering både utmed vägen och på vändplanen. Nuvarande parkeringsplats med 37 platser räcker inte till. Och båtar förtöjs vid land där det passar.

Kerstin Olsson är kassör i föreningen och har arbetat med frågan sedan 1998.

– Det har varit många turer under åren. Nu har vi gått in med en ansökan om EU-pengar till Leader Upplandsbygd. Vi hoppas få besked före årsskiftet, säger hon.

Men för att kunna ansöka om pengar var föreningen tvungen att ha en borgensman. SKB Näringslivsutveckling gick in och stöttade projektet.

– Det här skulle vara bra för de boende i skärgården men också för näringslivet, det rörliga friluftslivet samt säkerheten vid kajen för både bilar och bussar, säger Jörgen Lönnies på SKB Näringslivsutveckling.

Hillar Veiksaar är ordförande och håller till på Stora Risten.

– Många i skärgården jobbar i land men de har ingenstans att lägga sin båt och det finns ingen belysning här, säger han.

Tanken är att bygga 34 nya parkeringsplatser snett mitt emot de redan befintliga och att anlägga en brygga i Hällgrunds strömmen med 60 båtplatser.

– I planeringen ingår också att bygga en ny toalett i anslutning till busshållplatsen. Till det kommer ett LONA-bidrag att sökas.

Text o foto: Anne Adre-Isaksson

Nyheter

Nature Treats
– Att vara egen företagare är en evig kamp, konstaterar Iréne von Arronet. Men trägen vinner och efter flera års idogt arbete med företaget Nature Treats AB har hennes ekologiska hudvårdsprodukter från Annemarie Börlind även börjat säljas på både Apoteket och Apotek Hjärtat. Sedan tidigare är varumä…

Publicerad: 14 februari 2019

Årets företagare klar
Stefan ”Gustis” Gustavsson blev Årets Företagare i Östhammars kommun. Han driver Bo-List AB i Alunda. Att jobba hårt för att driva och utveckla sin verksamhet. Att vara engagerad och en riktig entreprenör. Det är sånt som ska uppmärksammas, tycker föreningen Företagarna. Det är därför man varje år u…

Publicerad: 30 augusti 2018

Kurortskänslan på väg tillbaka till Östhammar?
Efter 18 år i Kalifornien kom Anna Göransson hem till Sverige igen - med en gedigen yogautbildning och stor erfarenhet i bagaget. Nu driver hon yogastudio i Societetshuset, före detta Källörskolan, i Östhammar och vill väcka liv i kurortstraditionerna igen. I USA utbildade sig Anna inom YogaWorks. N…

Publicerad: 7 mars 2018

Det spelas squash som aldrig förr
I februari 2016 invigde Oskarshamns Squashklubb sin nya hall. Idag har klubben 121 medlemmar och intresset för squashspelet överträffar höjdpunkten på 1990-talet, då intresset var som störst. Nu spelas det åter squash i Oskarshamn. Från 1970-talet till år 2008 spelades squash i Jungnerhallen i Oskar…

Publicerad: 23 maj 2017

Klart med fiber för Gräsö!
Vi har nu fått igenom vårt fjärde stödbeslut hos Länsstyrelsen. Den här gången var det Gräsös tur som fick 17 mkr till fiberutbyggnad. Det är ett av de områden i länet som får mest stöd och kommunens största stödprojekt. Det omfattar hela Gräsö med omgivande skärgård från Örskär i norr till Vässarön…

Publicerad: 1 februari 2017

Publicerad: 13 november 2017