Denna text är äldre än 6 år och kan innehålla inaktuell information.

Kurortskänslan på väg tillbaka till Östhammar?

Efter 18 år i Kalifornien kom Anna Göransson hem till Sverige igen – med en gedigen yogautbildning och stor erfarenhet i bagaget. Nu driver hon yogastudio i Societetshuset, före detta Källörskolan, i Östhammar och vill väcka liv i kurortstraditionerna igen.

I USA utbildade sig Anna inom YogaWorks. När hon kom hem till Sverige gick hon en terapeutisk yogautbildning i Stockholm.

– Jag öppnade min första yogastudio i Skärplinge. Fastighetsägaren, som var kund hos mig, tipsade mig om att driva verksamheten i Öregrund på sommaren, där hon också hade en fastighet. Och jag tyckte att det var fantastiskt vackert här, säger Anna.

Senare fick hon tips om en lokal i Societetshuset Källör, dit hon flyttade förra året. Av en slump träffade hon Sören Engberg, som för 35 år sedan startade Friskis och Svettis i Östhammars kommun.

– Han har samma passion för juicer, raw-food och näringslära som jag har för yoga. Så vi bestämde att slå oss ihop och bilda ett aktiebolag, säger Anna.

Vid ombildningen av företaget valde SKB Näringslivsutveckling att gå i borgen för lånet, för att Anna och Sören skulle kunna göra en större satsning.

– Vi stödjer gärna verksamhet som kan locka hit människor från andra delar av landet, säger Jörgen Lönnies på SKB Näringslivsutveckling.

För två år sedan köpte Anna in åtta SUP-brädor (stand-up paddleboard/stå-upp paddelbräda), som hon också använder i yogaterapin. Nu har hon totalt 18 brädor.

–Vi erbjuder lärarledda paddelturer och yogaklasser och det blev väldigt populärt. Det är magiskt att flyta runt på dem här i Östhammarsfjärden, säger Anna.

Nu arbetar Anna och Sören tillsammans med flera andra företagare i kommunen. Målsättningen är att skapa en produkt som blir lika känd som Ishotellet i Jukkasjärvi.

Text o foto: Anne Adre-Isaksson

Nyheter

Nature Treats
– Att vara egen företagare är en evig kamp, konstaterar Iréne von Arronet. Men trägen vinner och efter flera års idogt arbete med företaget Nature Treats AB har hennes ekologiska hudvårdsprodukter från Annemarie Börlind även börjat säljas på både Apoteket och Apotek Hjärtat. Sedan tidigare är varumä…

Publicerad: 14 februari 2019

Årets företagare klar
Stefan ”Gustis” Gustavsson blev Årets Företagare i Östhammars kommun. Han driver Bo-List AB i Alunda. Att jobba hårt för att driva och utveckla sin verksamhet. Att vara engagerad och en riktig entreprenör. Det är sånt som ska uppmärksammas, tycker föreningen Företagarna. Det är därför man varje år u…

Publicerad: 30 augusti 2018

De kämpar för bättre ordning vid Äspskär
Kerstin Olsson och Hillar Veiksaar från Gräsö Södra Skärgårds Intresseförening kämpar för nya parkeringsplatser och båtplatser vid Äspskär på södra Gräsö. Arbetet startade 2012 och en förstudie blev klar 2014. De när drömmen om att få ordning och reda vid Äspskärs brygga på södra Gräsö. Kerstin Olss…

Publicerad: 13 november 2017

Det spelas squash som aldrig förr
I februari 2016 invigde Oskarshamns Squashklubb sin nya hall. Idag har klubben 121 medlemmar och intresset för squashspelet överträffar höjdpunkten på 1990-talet, då intresset var som störst. Nu spelas det åter squash i Oskarshamn. Från 1970-talet till år 2008 spelades squash i Jungnerhallen i Oskar…

Publicerad: 23 maj 2017

Klart med fiber för Gräsö!
Vi har nu fått igenom vårt fjärde stödbeslut hos Länsstyrelsen. Den här gången var det Gräsös tur som fick 17 mkr till fiberutbyggnad. Det är ett av de områden i länet som får mest stöd och kommunens största stödprojekt. Det omfattar hela Gräsö med omgivande skärgård från Örskär i norr till Vässarön…

Publicerad: 1 februari 2017

Publicerad: 7 mars 2018