Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

De jobbar för fiber på landsbygden

Att kunna titta på tv, surfa på internet och prata i telefon via fiber är på stark frammarsch över hela landet. Snabbast går utbyggnaden av fibernät i städerna, därför gör nu kommunens bredbandssamordnare Curt Tyrberg och SKB Nu:s Spiros Toulikas en gemensam satsning för att stötta utbyggnaden även på landsbygden i Oskarshamn.

Utbyggnaden av fibernät är på gång på flera håll i Oskarshamns kommun. Snabbast och enklast går det i tätorterna, där stora företagen sköter arbetet. Hittills är cirka 30 procent av hushållen i Oskarshamns tätort anslutna med fiber och inom rimlig tid kan den siffran vara uppe i 70 till 80 procent. Det enda man som boende i tätorten behöver göra är i princip att skriva på ett papper och sedan sköter företagen resten. På landsbygden är det dock inte lika enkelt. Här behövs ett betydligt större engagemang från de boendes sida.
– Det krävs en hel del arbete av de byalag och samhällsföreningar som vill dra i gång ett fiberprojekt. Det handlar om många kontakter med både myndigheter och olika företag, som kommunikationsoperatörer, tjänsteleverantörer och även företag som gräver, drar och installerar fiberkablarna. Allt ska samordnas och det är mycket pengar inblandade, säger Curt Tyrberg som i sin roll som bredbandssamordnare i Oskarshamns kommun har uppdraget att informera invånarna om bredband och även bistå vid själva utbyggnaden,
främst på landsbygden.

Gemensam satsning

En som också engagerat sig i fiberfrågan är SKB Nu:s Spiros Toulikas. Tillsammans har han och Curt Tyrberg gjort en gemensam satsning för att stötta de byalag och samhällsföreningar som vill driva fiberprojekt.
– Att bygga ut fibernätet på landsbygden är ett sätt att göra hela kommunen attraktiv. Jag tycker det är en självklarhet att det ska finnas samma tjänsteutbud på landsbygden som i större samhällen och att exempelvis familjer har tillgång till den service som de flesta moderna familjer kräver och vill ha i dag. Man ska ju inte straffas för att man vill bo utanför tätorten, säger Spiros Toulikas.

På olika sätt försöker de därför få kontakt med byalag och samhällsföreningar som vill starta fiberprojekt. De har redan kontakt med flera föreningar, och har deltagit i informationsmöten i bland annat Kristdala och Hammarsebo för att berätta om vad de kan hjälpa till med.
– Intresset verkar vara väldigt stort och det har varit jättemycket folk på de informationsmöten vi har varit med på. Vi försöker marknadsföra oss så gott det går och vill ha i gång så många föreningar som möjligt, säger Spiros Toulikas.

Stöd och borgen

Vilken hjälp kan man som förening då få från dessa båda herrar? Ja, en hel del faktiskt. Curt Tyrberg hjälper till med allt ifrån att organisera områden och föreslå lämpliga indelningar till att stötta vid kalkylering och förprojektering. Han kan också hjälpa till vid redovisning till länsstyrelsen som är en viktig part för de föreningar som vill dra i gång ett fiberprojekt. Det är nämligen via länsstyrelsen man söker EU-medel för fiberutbyggnaden, något som är i princip nödvändigt för att kostnaderna ska bli rimliga för hushållen.
Det är här SKB Nu kommer in i bilden. Liksom de flesta bidrag så kommer pengarna först i efterhand när projektet är genomfört, vilket gör att en förutsättning för att kunna genomföra ett fiberprojekt på landsbygden är att den drivande föreningen tar ett banklån.

SKB Nu som har väl inarbetade rutiner för att gå i borgen för banklån till företag såg här möjligheten att också borga för banklån till föreningar. Curt Tyrberg ser positivt på att SKB Nu är med i det här samarbetet.
– Det är en perfekt överenskommelse och en unik lösning för Oskarshamns kommun jämfört med andra kommuner. På det här sättet blir det smidigare, tryggare och lite lättare för föreningarna som ska driva ett sådant här projekt, säger han.

Stort intresse

Hittills har ett fiberprojekt i Mörtfors fått borgen från SKB Nu. Där har man också kommit en god bit på väg med att dra kablar och ansluta hushållen. Och fler föreningar är på gång.
– I Tjuståsa har 60 procent av hushållen visat intresse för att ansluta sig, vilket är dubbelt så mycket som inne i stan, berättar Curt Tyrberg.
– Jag tror att de som bor ute på landet är mer vana att hoppa på tåget när det väl kommer. De har också sämre uppkopplingshastighet redan i dag jämfört med städerna så jag tror även att behovet av fiber är större på landsbygden helt enkelt.

Kan verkligen alla på landsbygden få fiberanslutning med tanke på att det kan vara väldigt långt mellan husen?
– Ja, om man tänker att generationerna före oss har dragit koppartråd till vartenda litet hus så kan ju inte vår generation vara sämre när det gäller fiber, säger Curt Tyrberg.

Nyheter

Nature Treats
– Att vara egen företagare är en evig kamp, konstaterar Iréne von Arronet. Men trägen vinner och efter flera års idogt arbete med företaget Nature Treats AB har hennes ekologiska hudvårdsprodukter från Annemarie Börlind även börjat säljas på både Apoteket och Apotek Hjärtat. Sedan tidigare är varumä…

Publicerad: 14 februari 2019

Årets företagare klar
Stefan ”Gustis” Gustavsson blev Årets Företagare i Östhammars kommun. Han driver Bo-List AB i Alunda. Att jobba hårt för att driva och utveckla sin verksamhet. Att vara engagerad och en riktig entreprenör. Det är sånt som ska uppmärksammas, tycker föreningen Företagarna. Det är därför man varje år u…

Publicerad: 30 augusti 2018

Kurortskänslan på väg tillbaka till Östhammar?
Efter 18 år i Kalifornien kom Anna Göransson hem till Sverige igen - med en gedigen yogautbildning och stor erfarenhet i bagaget. Nu driver hon yogastudio i Societetshuset, före detta Källörskolan, i Östhammar och vill väcka liv i kurortstraditionerna igen. I USA utbildade sig Anna inom YogaWorks. N…

Publicerad: 7 mars 2018

De kämpar för bättre ordning vid Äspskär
Kerstin Olsson och Hillar Veiksaar från Gräsö Södra Skärgårds Intresseförening kämpar för nya parkeringsplatser och båtplatser vid Äspskär på södra Gräsö. Arbetet startade 2012 och en förstudie blev klar 2014. De när drömmen om att få ordning och reda vid Äspskärs brygga på södra Gräsö. Kerstin Olss…

Publicerad: 13 november 2017

Det spelas squash som aldrig förr
I februari 2016 invigde Oskarshamns Squashklubb sin nya hall. Idag har klubben 121 medlemmar och intresset för squashspelet överträffar höjdpunkten på 1990-talet, då intresset var som störst. Nu spelas det åter squash i Oskarshamn. Från 1970-talet till år 2008 spelades squash i Jungnerhallen i Oskar…

Publicerad: 23 maj 2017

Publicerad: 12 mars 2014