Denna text är äldre än 13 år och kan innehålla inaktuell information.

Ett år med lokala företagssatsningar

Närmare tio borgensåtaganden, hjälp med affärsutveckling för ytterligare fler företag och cirka femton skapade jobb. Det är resultatet av SKB Näringslivsutveckling AB:s första år i Oskarshamn.

I augusti förra året öppnade SKB Nu sitt lokalkontor i Oskarshamn. Och det dröjde inte länge förrän verksamheten var i full gång. Redan i september 2010 bjöd Spiros Toulikas, som är affärsutvecklare på SKB Nu i Oskarshamn, med fem lokala företag på den så kallade promotionbåten. Det blev två dagars intensivt nätverkande bland de hundratalet företag från Kalmarsundsregionen som var med på resan. OH Elektronik AB var ett av företagen som hittade nya affärskontakter den vägen.

Satsar på det lokala näringslivet

SKB Nu verkar för att utveckla näringslivet i Oskarshamn och skapa långsiktiga och varaktiga arbetstillfällen. Detta görs på två sätt, dels genom affärsutveckling, dels genom borgensåtaganden. Promotionbåten var en av satsningarna inom affärsutveckling. Andra exempel kan vara bidrag till konsulttjänster, förstudier och marknadsundersökningar.
– Vi gör satsningar som ska skapa tillväxt i företag i Oskarshamn, det kan handla om företag som vill anställa fler eller kanske behöver stärka sin position på marknaden, säger Spiros Toulikas.

Tanken är ungefär densamma när det handlar om borgensåtaganden. SKB Nu kan gå i borgen för företag som behöver ta lån för att starta eller vidareutveckla sin verksamhet. Här finns företag med vitt skilda inriktningar, till exempel Mobilteknik i Oskarshamn AB som bygger pråmar, iTeve som säljer branschanpassade tv-kanaler och KGM som nu flyttar sin verksamhet från Ström till mer ändamålsenliga lokaler i Oskarshamn med bland annat tvätthall för entreprenadmaskiner.
– Vi har totalt 50 miljoner kronor i borgensutrymme för de två kommunerna Oskarshamn och Östhammar. Hittills har vi i Oskarshamn valt att satsa på lite mindre borgensåtaganden och i stället sprida ut på fler företag, förklarar Spiros Toulikas.

Summerar man resultatet av SKB Nu:s satsningar efter detta första år så visar det sig att ett 30-tal nya jobb har skapats i de två kommunerna. Ungefär hälften av dessa har hamnat i Oskarshamnstrakten.

Säkrar framtiden

En fråga som Spiros Toulikas fått besvara många gånger under året som gått har varit varför SKB, som dagligdags tar hand om radioaktivt avfall, även engagerar sig i näringslivsutveckling. Svaret är helt enkelt att det handlar om att skapa förutsättningar för framtiden.  SKB har anläggningar i både Oskarshamns och Östhammars kommuner och kommer behöva rekrytera personal till dem även i framtiden.
– Därför är det viktigt för oss att det går att bo, leva och arbeta i kommunerna och ett starkt näringsliv är en grundförutsättning för detta, säger Spiros Toulikas.

Nyheter

Nature Treats
– Att vara egen företagare är en evig kamp, konstaterar Iréne von Arronet. Men trägen vinner och efter flera års idogt arbete med företaget Nature Treats AB har hennes ekologiska hudvårdsprodukter från Annemarie Börlind även börjat säljas på både Apoteket och Apotek Hjärtat. Sedan tidigare är varumä…

Publicerad: 14 februari 2019

Årets företagare klar
Stefan ”Gustis” Gustavsson blev Årets Företagare i Östhammars kommun. Han driver Bo-List AB i Alunda. Att jobba hårt för att driva och utveckla sin verksamhet. Att vara engagerad och en riktig entreprenör. Det är sånt som ska uppmärksammas, tycker föreningen Företagarna. Det är därför man varje år u…

Publicerad: 30 augusti 2018

Kurortskänslan på väg tillbaka till Östhammar?
Efter 18 år i Kalifornien kom Anna Göransson hem till Sverige igen - med en gedigen yogautbildning och stor erfarenhet i bagaget. Nu driver hon yogastudio i Societetshuset, före detta Källörskolan, i Östhammar och vill väcka liv i kurortstraditionerna igen. I USA utbildade sig Anna inom YogaWorks. N…

Publicerad: 7 mars 2018

De kämpar för bättre ordning vid Äspskär
Kerstin Olsson och Hillar Veiksaar från Gräsö Södra Skärgårds Intresseförening kämpar för nya parkeringsplatser och båtplatser vid Äspskär på södra Gräsö. Arbetet startade 2012 och en förstudie blev klar 2014. De när drömmen om att få ordning och reda vid Äspskärs brygga på södra Gräsö. Kerstin Olss…

Publicerad: 13 november 2017

Det spelas squash som aldrig förr
I februari 2016 invigde Oskarshamns Squashklubb sin nya hall. Idag har klubben 121 medlemmar och intresset för squashspelet överträffar höjdpunkten på 1990-talet, då intresset var som störst. Nu spelas det åter squash i Oskarshamn. Från 1970-talet till år 2008 spelades squash i Jungnerhallen i Oskar…

Publicerad: 23 maj 2017

Publicerad: 12 mars 2011