Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.
Flera fiberprojekt i gång
Hallå där, Camilla Strandman, SKB:s bredbandssamordnare i Östhammars kommun. Hur går det med fiberarbetet?
Jo tack, det går enligt plan. När vi satte i gång före sommaren var målet att vi skulle ha två pilotprojekt i gång till hösten, och det kommer vi att nå. Som det ser ut nu har faktiskt tre områden – Sandika, Ramhäll och Boda-Happsta – fått ihop tillräckligt många intresseanmälningar för att de ska kunna gå vidare med sina projekt. Nu arbetar de med att bilda föreningar, göra förstudier och ekonomiska kalkyler för att så småningom skicka in sina ansökningar till länsstyrelsen. Länsstyrelsen förväntas börja ta beslut om stöd under andra halvan av oktober, så det är bråttom.
Uppsala län har avsatt drygt 95 miljoner för fiber i glesbygd. Kommer de pengarna att räcka?
Nej, tyvärr är det nog så att de inte gör det. Men att få stöd från länsstyrelsen är inte enda sättet att få fiber dragen i glesbygd. Det finns andra möjligheter, har det visat sig. I vissa fall kan kommersiella aktörer vara ett alternativ. I andra mindre och mer avgränsade områden kan det enklaste och billigaste sättet vara att man går ihop med sina grannar och gräver i egen regi och ansluter till någon av stadsnätets åtta landsbygdsnoder eller telestationer utrustade med fiber. Men det finns även andra möjligheter. Vilken modell som är lämpligast beror på vilken typ av område det handlar om. Vi vet nu att det i slutändan kommer att bli en mix av förenings-, kommunala och kommersiella projekt.
Vad händer nu?
Tillsammans med kommunen kommer vi under hösten att bjuda in representanter för alla områden till ett planeringsmöte för att diskutera fram vilken modell som passar bäst för de olika kommundelarna. Vi fortsätter också att samla in intresseanmälningar på SKB Nu:s webbplats.
Hur många intresseanmälningar har kommit in hittills?
När vi senast tittade var det runt 1 000, men de fortsätter att trilla in i en strid ström, även från boende i tätorterna som haft svårt att få svar på hur de ska ansluta sig till befintligt fibernät. Vi har också tre ungdomar anställda under sommaren som åker runt i kommunen och knackar dörr. De började i Sandika och Ramhäll, men har också hunnit med området Valö-Johannisfors-Snesslinge med omnejd. Och innan de slutar den sista augusti ska de hinna ta en sväng på Gräsö också.
Vad är ditt bästa råd till dem som och vill ha fiber? Vad ska de göra i första hand?
Prata ihop sig med sina grannar och undersöka hur stort intresse som finns i området och anmäla sig på skbnu.se. Allt hänger på hur många intresseanmälningar vi får in. Ju fler som ansluter sig, desto billigare blir det – och intressant för kommersiella aktörer.
Nyheter
Nature Treats
Publicerad: 14 februari 2019
Årets företagare klar
Publicerad: 30 augusti 2018
Kurortskänslan på väg tillbaka till Östhammar?
Publicerad: 7 mars 2018
De kämpar för bättre ordning vid Äspskär
Publicerad: 13 november 2017
Det spelas squash som aldrig förr
Publicerad: 23 maj 2017