Denna text är äldre än 11 år och kan innehålla inaktuell information.

Han satsar på byggnadsvårdsbutik i Figeholm

För ett och ett halvt år sen flyttade Johan Fornander med familj och företag  hem igen – från Kristianstad till barndomsorten Figeholm. Nu utvecklar han sin snickeriverkstad med en byggnadsvårdsbutik.

Vid Figeholms Marin har Johan Fornander huserat med sin snickeriverkstad sedan sommaren 2012. Här finns en hel del av de verktyg som kan behövas när man är möbelrenoverare och finsnickare. Det mesta följde med från Kristianstad där Johan Fornander verkat i nästan 15 år och där han också fick sina två mästarbrev, ett i finsnickeri och ytterligare ett i möbelrenovering.
– I Kristianstad finns mycket gods och gårdar så där blev det mycket restaurering av gamla möbler. Nu snickrar jag mycket inredningar både till bostäder och båtar, till exempel har jag byggt en del till dagiset här i Figeholm, berättar han.

Snickeri blir butik

Företaget har han haft sedan 1999 men förra året bytte det namn till Figeholms Finsnickeri & Färghandel. Ett namn som vittnar om att företaget fortsätter att utvecklas. När Lagerbladet hälsar på möts vi av två nyanlända lastpallar fulla med varor. Här ska bli färgbutik, med lite bredare inriktning på byggnadsvård. Förutom gamla tiders linoljefärger och slamfärger kommer här även att finnas annat som kan behövas när man underhåller och renoverar gamla hus, såsom fönsterkitt, såpa, fernissa, renoveringsolja, penslar
och tätningslister av lin. Varorna kommer från Gysinge centrum för byggnadsvård som har det mesta man kan tänka sig av reservdelar till gamla hus, allt från textilier och tapeter till el och belysning. Även om JohanFornander främst specialiserar sig på färg
så kommer han även att sälja Gysinges övriga sortiment på beställning. Och när kunder hör av sig för att få hjälp med förmedling av byggnadsmaterial så står han gärna till tjänst.

Att använda tidstypiska material och tekniker vid renovering och restaurering av både hus och möbler tycker JohanFornander är viktigt.
– Jag är intresserad av kulturarv och tycker att det är viktigt att bevara det som är gammalt i stället för att bara konsumera. Det handlar ju i förlängningen om miljöhänsyn.

Klart till säsongsstart

För att kunna göra den här satsningen har Johan Fornander fått stöd från SKB Nu i form av ett borgensåtagande.
– Samarbetet med SKB Nu har hjälpt mig att snabbare få i gång byggnadsvårdsbutiken, annars hade jag fått köpa lite i taget. Nu finns hela färgsortimentet hemma när säsongen börjar och det är ju en stor fördel för att kunna sälja något.

Butiken kommer att vara öppen varje lördag plus ytterligare en dag i veckan. Och så förstås de dagar då Johan Fornander arbetar i snickeriet.
– Än så länge jobbar jag inte heltid här, men det är ju det som är målet, säger han och visar lite av det han håller på med.

Bästa verktygen på loppis

Två pardörrar från 1900-talets början står lutade mot en vägg. Försiktigt tas den krackelerade lackfärgen bort, eventuella skador lagas och sedan ska dörrarna strykas med linoljefärg. Helt enligt dåtidens seder och bruk.

Vid en annan vägg står några soffbord som väntar på ytbehandling och på en bänk står en rokokostol som fått ryggstödet lagat. Men ingenstans syns några moderna verktyg till.
– Nej, det mesta är inköpt på loppmarknader. Där finns verktyg av mycket hög kvalitet, förklarar Johan och visar stämjärn, filar, hyvlar och andra handverktyg som han oftast använder när han tar sig an sina restaureringsobjekt.
– Det ska inte synas att jag jobbat med en möbel, därför gäller det att använda dåtidens material, teknik och redskap. Att se någon stå med en slipmaskin på en 1700-talsmöbel, det skär faktiskt i hjärtat, säger Johan Fornander.

Nyheter

Nature Treats
– Att vara egen företagare är en evig kamp, konstaterar Iréne von Arronet. Men trägen vinner och efter flera års idogt arbete med företaget Nature Treats AB har hennes ekologiska hudvårdsprodukter från Annemarie Börlind även börjat säljas på både Apoteket och Apotek Hjärtat. Sedan tidigare är varumä…

Publicerad: 14 februari 2019

Årets företagare klar
Stefan ”Gustis” Gustavsson blev Årets Företagare i Östhammars kommun. Han driver Bo-List AB i Alunda. Att jobba hårt för att driva och utveckla sin verksamhet. Att vara engagerad och en riktig entreprenör. Det är sånt som ska uppmärksammas, tycker föreningen Företagarna. Det är därför man varje år u…

Publicerad: 30 augusti 2018

Kurortskänslan på väg tillbaka till Östhammar?
Efter 18 år i Kalifornien kom Anna Göransson hem till Sverige igen - med en gedigen yogautbildning och stor erfarenhet i bagaget. Nu driver hon yogastudio i Societetshuset, före detta Källörskolan, i Östhammar och vill väcka liv i kurortstraditionerna igen. I USA utbildade sig Anna inom YogaWorks. N…

Publicerad: 7 mars 2018

De kämpar för bättre ordning vid Äspskär
Kerstin Olsson och Hillar Veiksaar från Gräsö Södra Skärgårds Intresseförening kämpar för nya parkeringsplatser och båtplatser vid Äspskär på södra Gräsö. Arbetet startade 2012 och en förstudie blev klar 2014. De när drömmen om att få ordning och reda vid Äspskärs brygga på södra Gräsö. Kerstin Olss…

Publicerad: 13 november 2017

Det spelas squash som aldrig förr
I februari 2016 invigde Oskarshamns Squashklubb sin nya hall. Idag har klubben 121 medlemmar och intresset för squashspelet överträffar höjdpunkten på 1990-talet, då intresset var som störst. Nu spelas det åter squash i Oskarshamn. Från 1970-talet till år 2008 spelades squash i Jungnerhallen i Oskar…

Publicerad: 23 maj 2017

Publicerad: 12 mars 2013