Denna text är äldre än 12 år och kan innehålla inaktuell information.

Ida och Malin väcker liv i Mörtfors Pensionat

Nu ska det bli fart på stället igen! Kusinerna Ida Liljefors och Malin Svensson driver sedan ett och ett halvt år Mörtfors Pensionat och nu ska det väckas ur sin törnrosasömn.

Inbäddat i grönska och alldeles vid den dånande Marströmmen ligger Mörtfors Pensionat. Rött till färgen och med en inbjudande veranda. I snart hundra år har det legat där, ända sedan Mörtforskungens dagar. Det var nämligen Mörtforskungen, eller Axel Bjurstam
som han hette, som lät bygga Mörtfors Pensionat och mer eller mindre resten av det idylliska samhället, som ligger drygt tre mil norr om Oskarshamn. I dag bor det endast ett 90-tal åretruntboende i slumrande Mörtfors, men annat var det på Bjurstams tid – då fanns det både chokladfabrik och tändsticksfabrik. Bara för att nämna något.

Hemvändare

Sommaren 2010 hade kusinerna Malin Svensson och Ida Liljefors tillika barndomsvännerna flyttat hem till Hjorted. Malin hade bott och arbetat med marknadsföring i Stockholm medan Ida hade bott i Vimmerby och arbetat som både kock och projektledare. Som småbarnsföräldrar ville de komma närmare släkten och därför återvände de till Hjorted.
– Den sommaren började vi prata om att vi skulle göra något ihop. Vi funderade bland annat på att öppna en nätbutik, berättar Ida.

Det var en gemensam kompis som tipsade om att ägarna till Mörtfors Pensionat sökte en arrendator och i februari 2011 tog de över driften och hade kaféverksamhet hela sommaren samt uthyrning av stugorna och lägenheterna som hör till pensionatet.
– Men vi vill ju inte bara ”duttidutta” här, berättar Malin. Vi vill ju bidra till en levande landsbygd.
– Därmed inte sagt att vi ska göra några radikala förändringar, säger Ida. Historien är jätteviktig för oss. Vi vill att det ska se ut som det alltid har gjort.

För att kunna utveckla pensionatet behövde de hjälp. Hjälpen fick de i form av ett borgensåtagande av SKB Näringslivsutveckling AB, SKB Nu. De behövde nämligen låna pengar för att kunna bygga ett nytt kök. Det var klart lagom till påsk.
– Köket är inte bara ett kök. Det är ett bevis på landsbygdsutveckling, säger Malin och Ida.

Inte bara kakor

För tack vare ett modernt kök kan de nu även erbjuda mat, vilket gör att fler kommer att besöka pensionatet eftersom alla inte bara vill äta kakor. De har fått alkoholtillstånd och kan servera vin till maten och arrangera pubkvällar. Om fler skulle upptäcka pensionatet så kan de anställa personal och i förlängningen gör det att Mörtfors lever upp. Nu är sommaren här och pensionatet kommer att ha ett kafé i ”Leila bakar”-stil.
– Kaféet är ju vårt skyltfönster kan man säga. Och vi kommer inte att sluta med våfflor, men våra gäster får själva grädda dem i sommar, lovar de.

Sommaröppet

Mat och övernattningsgäster i lägenheterna och stugorna är lite tyngre bitar i verksamheten.
– Bokningarna kom i gång tidigare i år och vi har i stort sett fullbokat när det gäller boende. Det känns bra, berättar de.

Det är Malin som står för de hembakta kakorna. Ida är utbildad kock och den som återfinns vid grytorna.
– Vi ordnar gärna middagar i samband med bröllop och jubileum, säger Ida. Vi vill att det ska vara fullt av människor här jämt!

Fram till och med den 12 augusti är Mörtfors Pensionat öppet mellan klockan 11.00 och 16.00, tisdagar till söndagar. Då kan man äta lunch eller bara ta en fika och njuta av utsikten över Marströmmen. Efter sommarsäsongen kommer pensionatet att hålla helgöppet.
– Vi serverar hemlagad husmanskost. Tillagad på lokala råvaror förstås, berättar Ida.

Mörtforskungen stöttar

Framtidsplanerna är många. Med hjälp av det nya köket är de lättare att genomföra. Planer finns till exempel på att samarbeta med omkringliggande bussbolag som kan bussa gäster från Oskarshamn och andra tätorter, även i grannkommunerna, i samband med pubkvällarna. Dessutom pågår planerandet inför julborden som var en succé förra året.
– Vi vet att Mörtforskungen gillar att vi driver pensionatet, avslöjar Malin och Ida. Tack vare Axel Bjurstam löser problemen sig ofta av sig själva. Vi tror att det beror på att han gillar att vi driver pensionatet vidare i hans anda. Han ville Mörtfors allt gott och det vill vi också.

Nyheter

Nature Treats
– Att vara egen företagare är en evig kamp, konstaterar Iréne von Arronet. Men trägen vinner och efter flera års idogt arbete med företaget Nature Treats AB har hennes ekologiska hudvårdsprodukter från Annemarie Börlind även börjat säljas på både Apoteket och Apotek Hjärtat. Sedan tidigare är varumä…

Publicerad: 14 februari 2019

Årets företagare klar
Stefan ”Gustis” Gustavsson blev Årets Företagare i Östhammars kommun. Han driver Bo-List AB i Alunda. Att jobba hårt för att driva och utveckla sin verksamhet. Att vara engagerad och en riktig entreprenör. Det är sånt som ska uppmärksammas, tycker föreningen Företagarna. Det är därför man varje år u…

Publicerad: 30 augusti 2018

Kurortskänslan på väg tillbaka till Östhammar?
Efter 18 år i Kalifornien kom Anna Göransson hem till Sverige igen - med en gedigen yogautbildning och stor erfarenhet i bagaget. Nu driver hon yogastudio i Societetshuset, före detta Källörskolan, i Östhammar och vill väcka liv i kurortstraditionerna igen. I USA utbildade sig Anna inom YogaWorks. N…

Publicerad: 7 mars 2018

De kämpar för bättre ordning vid Äspskär
Kerstin Olsson och Hillar Veiksaar från Gräsö Södra Skärgårds Intresseförening kämpar för nya parkeringsplatser och båtplatser vid Äspskär på södra Gräsö. Arbetet startade 2012 och en förstudie blev klar 2014. De när drömmen om att få ordning och reda vid Äspskärs brygga på södra Gräsö. Kerstin Olss…

Publicerad: 13 november 2017

Det spelas squash som aldrig förr
I februari 2016 invigde Oskarshamns Squashklubb sin nya hall. Idag har klubben 121 medlemmar och intresset för squashspelet överträffar höjdpunkten på 1990-talet, då intresset var som störst. Nu spelas det åter squash i Oskarshamn. Från 1970-talet till år 2008 spelades squash i Jungnerhallen i Oskar…

Publicerad: 23 maj 2017

Publicerad: 12 mars 2012