Denna text är äldre än 12 år och kan innehålla inaktuell information.

Ny teknik utvecklas för strålskyddskontroller

Hittills kanske det i första hand är ungdomar och folk i mediebranschen som tagit till sig den moderna tekniken med trådlösa surfplattor. Men Johannes Roth har också insett fördelarna och med stöd från SKB Nu utvecklar han den för att användas vid strålskyddskontroller, bland annat på Mellanlagret för använt kärnbränsle.

Johannes Roth, ursprungligen från Oskarshamn och numera bosatt i Stockholm, jobbade tidigare som strålskyddstekniker på OKG och Ringhals. Kontrollerna och mätningarna runt om i anläggningarna innebar mängder av pappersformulär att fylla i. Därefter skulle alla siffror knappas in i ett datasystem – för hand. Det här tyckte Johannes Roth var både omodernt och ineffektivt och kläckte så idén att i stället använda den nya tekniken med trådlösa surfplattor.

Utvecklar en app

En surfplatta är som en liten datorskärm där man genom att trycka direkt på skärmen kan både mata in och hämta information. Att den dessutom har inbyggd kamera och trådlös uppkoppling till både Internet och interna nätverk är också fördelar som Johannes Roth utnyttjat när han nu utvecklat ett särskilt datorprogram för strålskyddskontroller – eller app som det brukar kallas när det handlar om program för surfplattor.
– Jag har funderat på den här lösningen sedan förra hösten, men det var först när jag fick kontakt med SKB Nu som det hela tog fart och jag kunde börja jobba med det på allvar och även starta företaget Superior Apps.

SKB Nu gick in med en konsultcheck som gjorde att Johannes Roth kunde ta hjälp av företaget Elproj Teknik AB i Oskarshamn för att genomföra en förstudie. Nu har företaget även anställt en person som bistår i utvecklingsarbetet.
– SKB Nu har även hjälpt till med viktiga kontakter inom branschen. Det har gjort att vi under hösten kan testa tekniken i skarpt läge på Mellanlagret för använt kärnbränsle i Oskarshamn. Min förhoppning är att de ska tycka att det är ett så pass bra verktyg att de vill köpa in och använda det i fortsättningen.

Många möjligheter

Men framtidsutsikterna slutar inte där. Tekniken går att skräddarsy efter vilken kärnteknisk anläggning som helst. Och i ett längre perspektiv kan programmet utvecklas vidare för att användas för kontroller inom andra industrier och branscher.
– Fördelen med den nya tekniken är bland annat att man slipper en massa papper, ökar effektiviteten och kvaliteten samtidigt som den är miljövänlig, avslutar Johannes Roth.

Nyheter

Nature Treats
– Att vara egen företagare är en evig kamp, konstaterar Iréne von Arronet. Men trägen vinner och efter flera års idogt arbete med företaget Nature Treats AB har hennes ekologiska hudvårdsprodukter från Annemarie Börlind även börjat säljas på både Apoteket och Apotek Hjärtat. Sedan tidigare är varumä…

Publicerad: 14 februari 2019

Årets företagare klar
Stefan ”Gustis” Gustavsson blev Årets Företagare i Östhammars kommun. Han driver Bo-List AB i Alunda. Att jobba hårt för att driva och utveckla sin verksamhet. Att vara engagerad och en riktig entreprenör. Det är sånt som ska uppmärksammas, tycker föreningen Företagarna. Det är därför man varje år u…

Publicerad: 30 augusti 2018

Kurortskänslan på väg tillbaka till Östhammar?
Efter 18 år i Kalifornien kom Anna Göransson hem till Sverige igen - med en gedigen yogautbildning och stor erfarenhet i bagaget. Nu driver hon yogastudio i Societetshuset, före detta Källörskolan, i Östhammar och vill väcka liv i kurortstraditionerna igen. I USA utbildade sig Anna inom YogaWorks. N…

Publicerad: 7 mars 2018

De kämpar för bättre ordning vid Äspskär
Kerstin Olsson och Hillar Veiksaar från Gräsö Södra Skärgårds Intresseförening kämpar för nya parkeringsplatser och båtplatser vid Äspskär på södra Gräsö. Arbetet startade 2012 och en förstudie blev klar 2014. De när drömmen om att få ordning och reda vid Äspskärs brygga på södra Gräsö. Kerstin Olss…

Publicerad: 13 november 2017

Det spelas squash som aldrig förr
I februari 2016 invigde Oskarshamns Squashklubb sin nya hall. Idag har klubben 121 medlemmar och intresset för squashspelet överträffar höjdpunkten på 1990-talet, då intresset var som störst. Nu spelas det åter squash i Oskarshamn. Från 1970-talet till år 2008 spelades squash i Jungnerhallen i Oskar…

Publicerad: 23 maj 2017

Publicerad: 12 mars 2012