Denna text är äldre än 11 år och kan innehålla inaktuell information.

Nytt företag bemannar med veteraner

Han är pensionären som startade om. Efter sex år som stadsarkitekt i Oskarshamn och tolv år som ordförande i Miljöpartiet har Carl Bloom nu startat företaget Akademikerveteranerna.

– Som arkitekt slutar man aldrig att arbeta, förklarar Carl Bloom, när han välkomnar Lagerbladet i lägenheten i Kristineberg.

Här bor och jobbar han – trots att han varit pensionär i flera år. Arkitekt är, i likhet med flera andra arbeten, ett passionsyrke, menar Carl Bloom. Det sitter i själen och finns kvar trots att man lämnar arbetslivet eller gör något annat.

Passion blev företag

Nu har han tagit sin passion ett steg vidare och startat Akademikerveteranerna. Det är ett slags bemanningsföretag för äldre, erfarna akademiker. En pool där arkitekter, ingenjörer och personal inom skola och utbildning kopplas ihop med kommunala förvaltningar, företag och organisationer som behöver erfaren personal. Det kan handla om uppdrag på några timmar i veckan eller i månaden, kanske en insats i ett projekt under en kortare tid.
– Fördelen med att anlita pensionerade akademiker kan vara, att de tack vare sin långa erfarenhet kan arbetsprocesserna inom till exempel kommunala förvaltningar och även kan fungera som mentorer för yngre medarbetare, samtidigt som de är flexibla vad gäller arbetstider.

Idé från eget uppdrag

Det hela började med att Carl Bloom själv fick ett tvåårigt uppdrag åt Vetlanda kommun, där han två dagar i månaden arbetar som expertstöd åt kommunens samhällsbyggnadsförvaltning. Han ger råd vid beslut, stöttar i strategiska frågor och granskar handlingar i olika plan- och bygglovsärenden.
– Det var i samband med det som jag fick idén att det här kanske är något som fler behöver. Fyrtiotalisterna går också i pension och då uppstår en stor kompetensbrist, säger Carl Bloom.

Vid kontakter med Oskarshamns Företagscentrum, Almi och Atrinova fick han rådet att göra en marknadsundersökning. Tack vare ekonomisk stöttning från SKB Nu kunde han anlita en konsult för att undersöka marknaden i ett 20-tal kommuner i Småland, Östergötland och Blekinge. Resultatet blev över förväntan. Det fanns både intresse och behov av att anlita personal med rätt utbildning och lång erfarenhet för uppdrag som inte krävde en heltidstjänst.
– Hjälpen från SKB Nu var en jättebra start för mitt företag. Det gav mig kunskap om marknaden och ett bra underlag att gå vidare med när det gäller att formulera en affärs- och marknadsplan.

Bred marknadsföring

Nästa steg handlar om marknadsföring och där har han fått stöd från Regionförbundet. Förutom annonsering i branschtidningar och personligt nätverkande hoppas Carl Bloom också på Internet. En egen webbsida är klar och likaså ett konto på Facebook.
– Jag har redan fått förfrågningar om att använda erfarna sjuksköterskor som mentorer i sjukvården och det ser jag som en möjlig vidareutveckling av företaget, säger Carl Bloom.

Nyheter

Nature Treats
– Att vara egen företagare är en evig kamp, konstaterar Iréne von Arronet. Men trägen vinner och efter flera års idogt arbete med företaget Nature Treats AB har hennes ekologiska hudvårdsprodukter från Annemarie Börlind även börjat säljas på både Apoteket och Apotek Hjärtat. Sedan tidigare är varumä…

Publicerad: 14 februari 2019

Årets företagare klar
Stefan ”Gustis” Gustavsson blev Årets Företagare i Östhammars kommun. Han driver Bo-List AB i Alunda. Att jobba hårt för att driva och utveckla sin verksamhet. Att vara engagerad och en riktig entreprenör. Det är sånt som ska uppmärksammas, tycker föreningen Företagarna. Det är därför man varje år u…

Publicerad: 30 augusti 2018

Kurortskänslan på väg tillbaka till Östhammar?
Efter 18 år i Kalifornien kom Anna Göransson hem till Sverige igen - med en gedigen yogautbildning och stor erfarenhet i bagaget. Nu driver hon yogastudio i Societetshuset, före detta Källörskolan, i Östhammar och vill väcka liv i kurortstraditionerna igen. I USA utbildade sig Anna inom YogaWorks. N…

Publicerad: 7 mars 2018

De kämpar för bättre ordning vid Äspskär
Kerstin Olsson och Hillar Veiksaar från Gräsö Södra Skärgårds Intresseförening kämpar för nya parkeringsplatser och båtplatser vid Äspskär på södra Gräsö. Arbetet startade 2012 och en förstudie blev klar 2014. De när drömmen om att få ordning och reda vid Äspskärs brygga på södra Gräsö. Kerstin Olss…

Publicerad: 13 november 2017

Det spelas squash som aldrig förr
I februari 2016 invigde Oskarshamns Squashklubb sin nya hall. Idag har klubben 121 medlemmar och intresset för squashspelet överträffar höjdpunkten på 1990-talet, då intresset var som störst. Nu spelas det åter squash i Oskarshamn. Från 1970-talet till år 2008 spelades squash i Jungnerhallen i Oskar…

Publicerad: 23 maj 2017

Publicerad: 12 mars 2013