Denna text är äldre än 11 år och kan innehålla inaktuell information.

Satsar på tung bärgning

Även lastbilar och bussar får ibland problem och behöver assistans. Bärgningsbilar som har tillräcklig kapacitet och kan hantera tyngre fordon är dock inte så vanliga.

Detta är något som Göran Janbring har tagit fasta på. Under våren 2013 startade han sitt företag Assistancebärgaren i Oskarshamn AB med både en så kallad tungbärgare och en mera konventionell bärgare för vanliga personbilar i maskinparken.
– På tungbärgaren har jag en vinsch som drar 30 ton och det räcker för de allra flesta tyngre fordon. Skulle det behövas kan jag även köra vinschen dubbelt och dra upp till 60 ton. Då kan det å andra sidan bli problem med att hålla bärgningsbilen på plats, förklarar han leende.

Trots att företaget är relativt nystartat är Göran långt ifrån någon nykomling i branschen. Under nio år var han anställd vid Assistancekåren i Oskarshamn.
– När jag bestämde mig för att starta eget fick jag kontakt med Falck Räddningskår och är nu deras bärgningsstation i Oskarshamnsregionen. Det visade sig dessutom att de saknade tungbärgare sedan tidigare i Kalmar län så detta har blivit min speciella nisch med hela länet som arbetsområde, berättar han.

I samband med bankbesök för att finansiera inköpet av sina två bärgningsbilar fick han tips om att kontakta SKB Näringslivsutveckling AB.
– De gick in som borgenärer för halva lånet. Utan hjälp från SKB Nu är det inte säkert att jag hade kunnat göra den här satsningen.

För Göran väntar den första stora utmaningen. Semesterperioden är nämligen högsäsong för bärgningsbranschen.
– När andra ska vara lediga får jag vara beredd på att arbeta dygnet runt. Men det är det värt. Som nystartad egenföretagare gäller det att satsa fullt ut för att lyckas, konstaterar han.

Nyheter

Nature Treats
– Att vara egen företagare är en evig kamp, konstaterar Iréne von Arronet. Men trägen vinner och efter flera års idogt arbete med företaget Nature Treats AB har hennes ekologiska hudvårdsprodukter från Annemarie Börlind även börjat säljas på både Apoteket och Apotek Hjärtat. Sedan tidigare är varumä…

Publicerad: 14 februari 2019

Årets företagare klar
Stefan ”Gustis” Gustavsson blev Årets Företagare i Östhammars kommun. Han driver Bo-List AB i Alunda. Att jobba hårt för att driva och utveckla sin verksamhet. Att vara engagerad och en riktig entreprenör. Det är sånt som ska uppmärksammas, tycker föreningen Företagarna. Det är därför man varje år u…

Publicerad: 30 augusti 2018

Kurortskänslan på väg tillbaka till Östhammar?
Efter 18 år i Kalifornien kom Anna Göransson hem till Sverige igen - med en gedigen yogautbildning och stor erfarenhet i bagaget. Nu driver hon yogastudio i Societetshuset, före detta Källörskolan, i Östhammar och vill väcka liv i kurortstraditionerna igen. I USA utbildade sig Anna inom YogaWorks. N…

Publicerad: 7 mars 2018

De kämpar för bättre ordning vid Äspskär
Kerstin Olsson och Hillar Veiksaar från Gräsö Södra Skärgårds Intresseförening kämpar för nya parkeringsplatser och båtplatser vid Äspskär på södra Gräsö. Arbetet startade 2012 och en förstudie blev klar 2014. De när drömmen om att få ordning och reda vid Äspskärs brygga på södra Gräsö. Kerstin Olss…

Publicerad: 13 november 2017

Det spelas squash som aldrig förr
I februari 2016 invigde Oskarshamns Squashklubb sin nya hall. Idag har klubben 121 medlemmar och intresset för squashspelet överträffar höjdpunkten på 1990-talet, då intresset var som störst. Nu spelas det åter squash i Oskarshamn. Från 1970-talet till år 2008 spelades squash i Jungnerhallen i Oskar…

Publicerad: 23 maj 2017

Publicerad: 12 mars 2013